- Kuhinja: Svjetska
- Težina: Lagano
-
Priprema15 min
-
Kuhanje12 min
-
Broj osoba7
Hljeb iz friteze na vrući zrak je hrskava i ukusna zamjena tradicionalnom hljebu iz pećnice. Ovaj hljeb se pravi od osnovnih sastojaka i čini ukusan prilog ili brzu užinu.
Za pripremu ovog tijesta mi smo koristili samostojeći mikser.
Sastojci
Koraci
U zdjelu od miksera dodajte brašno i so. Izmiješajte.
U 170 ml toplog mlijeka dodajte kvasac. Izmiješajte a zatim dodajte brašnu.
Miješajte tijesto, počevši od male do srednje brzine, 2 minute.
Povećajte brzinu i miješajte još 2-3 minute ili dok se tijesto ne odvoji od posude.
Svako brašno je drugačije, pa će Vam možda biti potrebna dodatna kašika ili dvije brašna ukoliko tijesto izgleda previše mokro ili dodatna kašika ili dvije mlijeka, ako Vam tijesto izgleda previše suho.
Smanjite brzinu miksera i dodajte 45 g otopljenog maslaca. Povećajte na srednje jaku i miješajte dok se maslac u potpunosti ne sjedini. Ovo će trajati 3-5 minuta.
Prebacite tijesto u podmazanu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže 2 sata.
Dno korpe friteze na vrući zrak obložite papirom za pečenje (dno hljeba neće porumeniti).
Tijesto podijelite na 7 jednakih djelova. Oblikujte loptice i redajte ih u korpu.
Pokrijte korpu plastičnom folijom i ostavite hljeb da se diže još najmanje 45 minuta.
U manju zdjelu dodajte jaje i 1 kašiku mlijeka. Izmiješajte i premažite hljeb.
Friteza na vrući zrak ne treba prethodno biti zagrijana. Hljeb pecite na 160°C oko 12 minuta. Imajte na umu da je ovo vrijeme zasnovano na našoj fritezi, friteze se razlikuju, tako da vrijeme pečenja kod Vas može biti drugačije.
Čim hljeb izvadite, premažite ga sa 20 g otopljenog maslaca.
Sačekajte 5 minuta da omekša, a zatim uživajte u mekanom, toplom hljebu za večeru.
Zainteresovani ste za još ukusnih recepata iz friteze na vrući zrak? Pratite nas na Instagramu njam.ba i ostavite komentar ispod da nam kažete šta mislite.
Hljeb iz friteze na vrući zrak
Sastojci
Follow The Directions
U zdjelu od miksera dodajte brašno i so. Izmiješajte.
U 170 ml toplog mlijeka dodajte kvasac. Izmiješajte a zatim dodajte brašnu.
Miješajte tijesto, počevši od male do srednje brzine, 2 minute.
Povećajte brzinu i miješajte još 2-3 minute ili dok se tijesto ne odvoji od posude.
Svako brašno je drugačije, pa će Vam možda biti potrebna dodatna kašika ili dvije brašna ukoliko tijesto izgleda previše mokro ili dodatna kašika ili dvije mlijeka, ako Vam tijesto izgleda previše suho.
Smanjite brzinu miksera i dodajte 45 g otopljenog maslaca. Povećajte na srednje jaku i miješajte dok se maslac u potpunosti ne sjedini. Ovo će trajati 3-5 minuta.
Prebacite tijesto u podmazanu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže 2 sata.
Dno korpe friteze na vrući zrak obložite papirom za pečenje (dno hljeba neće porumeniti).
Tijesto podijelite na 7 jednakih djelova. Oblikujte loptice i redajte ih u korpu.
Pokrijte korpu plastičnom folijom i ostavite hljeb da se diže još najmanje 45 minuta.
U manju zdjelu dodajte jaje i 1 kašiku mlijeka. Izmiješajte i premažite hljeb.
Friteza na vrući zrak ne treba prethodno biti zagrijana. Hljeb pecite na 160°C oko 12 minuta. Imajte na umu da je ovo vrijeme zasnovano na našoj fritezi, friteze se razlikuju, tako da vrijeme pečenja kod Vas može biti drugačije.
Čim hljeb izvadite, premažite ga sa 20 g otopljenog maslaca.
Sačekajte 5 minuta da omekša, a zatim uživajte u mekanom, toplom hljebu za večeru.
Zainteresovani ste za još ukusnih recepata iz friteze na vrući zrak? Pratite nas na Instagramu njam.ba i ostavite komentar ispod da nam kažete šta mislite.
Ocijeni